BROTTNING

Vad är brottning?

Brottning är samlingsbeteckningen på de former av kamp där man med grepp, kast och fasthållningar försöker besegra motståndaren. Brottning kan utföras både som träning och som en idrott. I dagligt tal avser man med brottning vanligtvis de olympiska grenarna Grekisk-romersk stil och fristil.

Passar brottningen mig?

Du har säkert brottats redan. Som barn brottas ju alla – antingen med syskon, kompisar, föräldrar eller tom med hunden! Kille, tjej, stark, svag, lång eller kort – Alla är välkomna att komma på två gratisträningar innan ni bestämmer er. Det fina med brottningen är att den tar bort nackdelarna och bättrar på fördelarna. Brottningen passar alla sorters personer i nästintill alla åldrar.

Träning & Tävling

I början handlar träningen om lek och pargymnastik. Med inslag av teknikmoment och givetvis brottning.

Efterhand som du tränar, märker du hur du blir starkare och hur du känner dig nöjd med dina framsteg. Tillsammans med tränaren lägger vi upp din träning så att du får ut mesta möjliga av den.

Träningen går ut på att lära sig olika grepp, teknik och taktik för att få sin motståndare ur balans och ta poäng eller läggas på rygg. För detta krävs god balans, koordination och styrka som man övar upp genom den fysiska brottningsgymnastiken och greppträningen.

När man själv känner sig mogen och förberedd får man i samråd med tränaren börja med tävlingsbrottning, till att börja med i barn och ungdomstävlingar i Stockholm.

Varför brottning?

•Med en allsidigt tränad kropp ökar självkänslan och välmåendet.

•Det är en utmärkt idé att komplettera annan idrott med brottning. Det gäller både för lagsporter och individuella sporter. Som ”kombinationssport” är brottning särskillt värdefull eftersom den huvudsakligen är en vintersport.

•Brottning sker på samma gång både individuellt och i lag. Ingen blir petad – alla får chansen. Du bestämmer själv om du vill tävla.

•Träningen går ut på att lära sig olika grepp, teknik och taktik för att få sin motståndare ur balans och ta poäng eller läggas på rygg. För detta krävs god balans, koordination och styrka som man övar upp genom den fysiska brottningsgymnastiken och greppträningen.

•När man själv känner sig mogen och förberedd får man i samråd med tränaren börja med tävlingsbrottning, till att börja med i barn och ungdomstävlingar i Stockholm.